A karikagyűrű története

A karikagyűrű története

A karikagyűrű története

Egy férfi és nő közötti szövetség legtradicionálisabb szimbólumának kétségtelenül a jegygyűrűt tartjuk.

Eredete Krisztus előtt 3000 környékére, az egyiptomi birodalomig nyúlik vissza, ahol is az akkori fáraó adott először gyűrűt kedvesének, hiszen az egyiptomi hieroglifákban a kör az örökkévalóságot szimbolizálta. A bal kéz gyűrűsujján hordták, mivel akkoriban úgy tartották, annak az ujjnak a vénája közvetlenül a szívhez vezet.

Bár élettanilag már megdőlt ennek a szép hagyománynak a helytállósága, mégis mai napig ezen az ujjon viseljük a jegygyűrűt. Hódító útjára Nagy Sándor egyiptomi hódításai révén indult, hiszen általa jutott el a gyűrű viselésének szokása az antik kor másik nagyhatalmához, a Római Birodalomba.

Kezdetben kevésbé tartós anyagokból készültek a gyűrűk – kenderből, bőrből, csontból –, majd fokozatosan elterjedt a tartósabb alapanyagok használata. Bár a jegygyűrű a házasság intézményében egymásnak hűséget fogadó nő és férfi örök szerelmét szimbolizálja, Rómában az ékszer jelentősége nagyban megváltozott. Ott ugyanis vasból készültek az első gyűrűk, és semmilyen romantikus gondolatot nem közvetítettek, hiszen nem az örök szerelmet, hanem a nők feletti birtoklási jogot testesítették meg. Azaz egyfajta jogi egyezményt szimbolizáltak, a feleség ezzel a férj tulajdonává vált.

III. század során lassan ezüstből, illetve aranyból kezdtek el karikagyűrűket készíteni. Ekkor a funkcionalitáson túl már az esztétikai jelentőségét is felfedezték. A jegygyűrűk viselete a középkorban vált igazán elterjedté a világon. Sokáig a legtöbb országban csak a menyasszony, illetve a feleség viselt gyűrűt. A XIII. században a keresztény egyházi szertartás rituáléjába is belefoglalták, és nagyjából ekkortól hord karikagyűrűt a házaspár mindkét tagja.

Itthon érdekes módon csak a XIX. században jutott el odáig az ékszer, hogy kiszorítsa az akkoriban divatban lévő jegykendőt. Kezdetben legtöbbször a bal kézen hordják, majd az esküvő napján kerül át a jobb kéz gyűrűsujjára. Ellenben, ha eljegyzési gyűrűvel történt a lánykérés, akkor az a bal kézre kerül és marad is a továbbiakban, majd a karikagyűrű a jobb kézre kerül fel az esküvő során. Amennyiben van kísérőgyűrű, akkor az szintén a karikagyűrű mellett kap helyet. Manapság ez már nem egy kőbe vésett szabály, így inkább az egyéni kényelem lett a fő szempont.

Napjainkban nagy divat lett a karikagyűrűkbe vésett üzenet, amelynek intimitását az is jelzi, hogy az írás a gyűrűk belsejébe kerül fel. Az üzenet általában a társ keresztneve, az esküvői ceremónia dátuma, vagy egy rövid személyes üzenet szokott lenni.