A menyasszonyi csokor üzenete

A menyasszonyi csokor üzenete

A menyasszonyi csokor üzenete

Minden menyasszony nagy gonddal választja ki a csokrát, hiszen annak illenie kell az esküvő stílusához, tematikájához, a fő színeihez és főleg a ruhához.

De tudtátok, hogy amellett, hogy leggyakrabban a menyasszony kedvenc virágaiból állítják össze, minden fajtája önálló üzenetet hordoz?

Már a Bibliában is rendeltek rejtett üzeneteket a virágokhoz, később a festők és költők is előszeretettel alkalmazták műveikben a rejtett szimbolikát, sőt, a kémek is üzentek a virágok nyelvén. A „virágnyelv” első ismert dokumentuma a 17. századi Konstantinápolyból maradt fenn.

Később Európába is eljutott, itt a 18. században, Viktória királynő idején „élte virágkorát” 🙂

Ebben a korban nagyon szigorú etikai- és viselkedéskódex szerint éltek az emberek, pontosan meg volt határozva, hogy kinek hogyan kell viselkednie és ki kinek mit mondhat. Ekkor kezdték el a virágokat használni abból a célból, hogy mégis közölni tudják, amit szavakkal nem mondhattak el.

1818-ban jelent meg a Le Languages des Fleurs, a virágnyelv-szótár, ami több mint 800 virág és növény jelentését magyarázza, segítségül az üzenni vágyóknak. Fontos tudni azonban, hogy a virágnyelv nem volt egységes minden tájon, így a mai értelmezések is eltérőek lehetnek.

Bár a mai, modern kultúra már sokkal szókimondóbb és nyitottabb, magunk is üzenhetünk kedvesünknek, szeretteinknek a virágok nyelvén. Sok virágkötő ma is jól ismeri a leggyakoribb virágokhoz tartozó titkos jelentést, így ha beavatjuk őket ajándékozásunk céljába, tudnak olyan csokrokat kötni, amikben megbújik a különleges üzenet. Ha magatok állítanátok össze egy csokrot, vagy a menyasszonyi csokrotok megtervezésén dolgoztok, hoztam nektek egy kis segítséget ehhez.

A virágok szimbolikájának útmutatója

Akác: Imádom, hogy zárkózott vagy. Ritkán választják csokorba, inkább a természetben csodálják. Édes mézes virága a meleg, édes barátságot, a boldog fiatalságot idézi. Láttára felidéződik bennünk a gondtalan, vidám kirándulások emléke, séták a szerelmünkkel.

Amarillisz: A vastag száron nyíló jellegzetes virág a gyönyörűség, büszkeség és az értékesség szimbóluma. Amarilliszt tenni a menyasszonyi csokorba azt mutatja, hogy a menyasszony büszke természetű, persze a legjobb értelemben.

Barackvirág: rabul ejtés. A barack a fennköltség, a bátorság, az állhatatosság, és a jellemesség szimbóluma. Főként Kínában van nagy kultusza, az ott ismert love-storynak köszönhetően. A történet a Ming dinasztia idejében játszódik egy Barackvirág nevű kurtizán és az udvari költő között. Barackvirág erényei közé tartozott a bátorság és az állhatatosság.

Begónia: Az ábrándozás, a vágyak és álmok, a begónia-színűre színezett színes jövendő jelképe. Cserepes virág, amit szálban nem nagyon szoktak ajándékozni, a saját ábrándképeinktől való függőségre utal. Férfitől begóniát kapni azt jelenti, hogy saját ideáljaiba szerelmes, nem pedig az imádott Hölgy valós személyiségébe.

Boglárka: Ez a tarka virág nem véletlenül az attraktivitás, ragyogás és elbűvölő személyiség szimbóluma. Másrészt viszont a gyermekiesség kifejezője is.

Búzavirág: Remény. A szellemi világosság, a tiszta gondolatok jelképe. Igazi „magyar virág”, a mezei csokrok tipikus növénye a pipaccsal egyetemben.

Dália: Elegancia, magasztosság. A változékonyság jelképe. Csokorban dáliát kapni a változékony érzelmeket jelöli. Esküvői csokorba nem szerencsés választás, mert azt mutatja, hogy a csokrot hordó menyasszony vélekedése megváltozhat. Sírcsokorba – az élet változó, mulandó voltát, megújulását jelezve – alkalmas virág.

Fagyöngy: Jelentése: Csókolj meg! Emellett a bölcsesség, halhatatlanság, gyógyító, varázslatos erő, a druidák mágikus növénye.

Flamingóvirág: A jellegzetes szív alakú fényes piros virág, közepében egy sárga, fehér, zöld vagy piros torzsavirágzattal a bőség és boldogság szimbóluma.

Frézia: A kellemes illatú színes tavaszi virág az ártatlanság és tapintatosság jelképe.

Gardénia: A gardénia fehér virágai azt mondják: „Szép vagy.“ Talán éppen ezért volt a 20. század elején a hölgyek hajviseletének és ruházatának népszerű kelléke.

Gerbera: A gerberacsokor a margaréta rokona és szimbolikájuk is nagyon hasonló. A vidámság, gondtalanság és örömteli élet jelképe.

Hajnalka: Az ölelés virága – akárcsak a szintén futónövény iszalag – arra utal, hogy úgy fussa be a legényt az én szerelemem, ahogyan a kerítésemet befutja a hajnalka, vagy az iszalag.

Harangvirág: Alázatosság, szelídség. Mindenem a tiéd, mindörökkön tartó imádat. Kehelyformája miatt termékenységszimbólum, a germán Freya istennő, illetve Mária alakjához kötődik. A tavasz egyik legkedvesebb virága. A női csevegés, fecsegés jelképe.

Hortenzia: A jellegzetes kék színű hortenzia szívélyes érzelmeket hordoz. A kék, rózsaszínű és fehér hortenziával a háládat fejezheted ki a kapott megértésért. A gondtalanság virága. Fiatal, még a házassággal nem gondoló leányok növénye ez. Negatív értelemben érzéketlenséget is kifejezhet, ezért figyelj arra, milyen virágokkal variálod a csokorban.

Írisz (nőszirom): A szókimondó hölgyeknek ajándékozz egy csokor íriszt! Amennyiben a hölgy okosságát szeretnéd bókkal kifejezni, ajándékozz egy csokor lila íriszt. A sárga a szenvedély, a fehér a tisztaság és a kék a reménybe vetett hit kifejezője.

Jácint: A kék jácint az állandóság, a piros és a rózsaszínű a játékosság jelképe.  Ajándékozz fehér jácintot, ha az ajándékozott szépségét szeretné kifejezni és sárgát, ha a féltékenységét! A lila jácint a bánat jelképe.

Jázmin: A kedvesség virága. A jázmin illatot a szerelmes éjszakák illatához hasonlítják. A jázmin virágát nőnek ajándékozni egyértelmű elismerés. A jázmin illatú illatszer vágyfokozó, tiszta érzelmeket árul el így nem véletlenül az 1001 éjszaka egyik legfontosabb szimbóluma. A sárga virágok többnyire negatív jelenésűek, ez alól egyedüli kivétel a sárga jázmin, ami a boldogság jelentését hordozza.

Kardvirág: A fenséges és méltóságos kardvirág a hűség, a becsület és a szilárd jellem jelképe.

Kikerics: Örülök, hogy megkaptalak.

Körömvirág: Úgy érzem, nem szeretsz.

Krizantém: A krizantém az optimizmus, a hűség és a hosszú élet szimbóluma.

Kála: A kála az ártatlanság, nagyszerűség és szépség szimbóluma, ezért a fehér kála nem véletlenül a menyasszonyi csokrok kedvelt virága.

Liliom: Franciaországban a liliom hivatalosan királyi virág lett. Liliom ajándékozásával azt tudatod, hogy a megajándékozottat szeretnéd óvni. A fehér liliom ősidők óta a tisztaság, szerénység és szűziesség jelképe.  A rózsaszínű liliom a szív tisztaságát, a sárga a vidámságát szimbolizálja. Liliom esetében a kevesebb a jobb megoldás, kábító illata ugyanis fejfájást okozhat.

Magnólia: A természetesség virága, nyitott sziromszerkezetével maga a befogadás. Vele minden magától értetődő. A természetes szívű, nagyon kedves Hölgyek virága. Csodálatos színei és formái vannak. Bátran ajándékozzuk!

Margaréta: Talán nincs is ártatlanabb virág, mint a margaréta. Szimbolikája pontosan ezt sugallja – az ártatlanságot, tisztaságot és odaadó szerelmet.

Napraforgó: Sárga virága tiszta gondolatokat, előkelőséget és odaadást szimbolizál.

Nárcisz: Az első tavaszi virágok egyike, az újrakezdés, újjászületés, a tisztelet és a viszonzatlan szerelem jelképe.  Sohase ajándékozz belőle egy szálat, mert az szerencsétlenséget hoz! A nárciszcsokor boldogságot és örömet hoz a házhoz.

Orgona: A májusi virág, melynek illata teljesen áthatja a tavaszi levegőt, a fiatalság, ártatlanság, alázat, de az első szerelem szimbóluma is.

Orchidea: Az egzotikus szépség a büszkeség, a nőiesség és az érett báj hordozója. Ezért érett hölgyekhez, vagy egzotikus szépségekhez illik.

Őszirózsa: Az erős, számtalan szirommal rendelkező virág a türelem, elegancia és szívélyesség szimbóluma.

Papagájvirág: Az egzotikus narancssárga-kékeslila virág olyan, mint egy „paradicsommadár“ és örömet, fenségességet szimbolizál. A nagy várakozás kifejezésére is hivatott.

Pipacs: Heves, de mulandó fellobbanás, bódulat. A feslettséggel is összekapcsolódik.

Pünkösdi rózsa: A pünkösdi rózsa nagy virágai, melyet tövis nélküli rózsának is neveznek, boldog életet, jó házasságot, tartós egészséget és általános jólétet ígérnek. Talán ezért is tartották Kínában nemzeti vagyonnak, mely csak a császárt illeti meg.  Egyben a felháborodás és a szégyen kifejezője is lehet.

Rózsa: Talán mindenki tudja, hogy a rózsa a szerelem jelképe. Színe viszont többet mond róla.

A piros rózsa mély érzelmeket hordoz, mint amilyen a szerelem és a vágy. Egyben a tisztelet, csodálat és az odaadás jelképe.

A vörös rózsával szomorúságod és szívből jövő sajnálatod fejezheted ki.

A rózsaszínű rózsa az ajándékozott személy iránt érzett csodálatról, örömről és háláról, de eleganciájáról és kedvességéről is szól. A világos árnyalatok az édes ártatlanság jelképei, ezért a fiatalabb korosztálynak ajánlott, a sötétebb rózsaszín a mély hála és megbecsülés jelképe.

A fehér rózsa az új kezdet, a tisztaság, az együttérzés, a lelkiség és alázat jelképe. A szerelem görög istennője, Afrodité tiszteletére is fehér rózsát ajánlottak fel.

A sárga rózsa az egyetlen, melynek nincs romantikus sugallata. A barátság, gondoskodás, plátói érzelmek, az öröm és az üdvözlés szimbóluma.

A narancssárga rózsa az intenzív szenvedélyt, energiát, elbűvölést jelenti. Ettől már csak a piros rózsa szenvedélyesebb.

A rózsa lila árnyalatai, különösen a sötétebb lilák a magasztos és isteni tisztelet kifejezését szolgálják.

A kék rózsát a természetben nem találod meg, ezek mesterségesen lettek kitenyésztve. Az elérhetetlenséget és a beteljesületlen vágyat jelképezi.

A zöld rózsa kevésbé elterjedt, de ne félj ilyet ajándékozni. A harmónia, termékenység, jólét és a jó élet óhaját hordozza magában.

A fekete rózsa a természetben csak egyetlen helyen, a török Halfeti nevű faluban nő. A fekete rózsa csak feketének néz ki, de valójában szirmai annyira mélyvörösek, hogy feketének látjuk. A halál és a búcsúzás jelképe. A fekete rózsa elválást jelent.

Seprővirág (csarab): Az őszi fagyálló seprővirág a csodálatot, szépséget, de egyben a magányt is szimbolizálja.  Fehér változata állítólag teljesíti a kívánságokat és védelmet nyújt.

Szegfű: Számtalan színes változata létezik, melyek több mint egy hétig is szépek a vázában. Itt is fontos jelentéssel bírnak a színek.

A piros szegfű a szerelem, büszkeség és csodálat jelképe.

A sárga: csalódás, elutasítás, megvetés.

A rózsaszínű szegfű jelentése a nő és anya iránt érzett szeretet.

Fehér szegfű: ártatlanság és tiszta szerelem.

A lila szegfű az elkényeztetettség jelképe.

A csíkozott szegfű elutasítást jelent.

Tulipán: A tulipán a sikert, hírnevet, szerelmet, gazdagságot szimbolizálja. Piros tulipánokkal egyértelmű szerelmed juttatod kifejezésre. A sárga tulipánok a munkával kapcsolatos sikert, de a szerelemben levő gondokat is szimbolizálják. A narancssárga azt súgja, hogy a szépség csak küllem.

Napjainkra a virágok jelentése már szinte teljesen elveszett, nagyon kevesen ismerik, így ha kedvenc virágod nem is épp azt tükrözi, amit szeretnél, azért használd bátran a csokrodban! Ha pedig egy könnyed kikapcsolódásra vágysz a témában, szívből ajánlom Vanessa Diffenbaugh A virágok nyelve című kötetét.

A menyasszonyi csokor üzenete