A Valentin-nap története

A Valentin-nap története

A Valentin-nap története

Február 14-én, Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) napján tartják az angolszász országokban a Valentine’s Day ünnepét, amely a 20. század második felében a világ más részein is elterjedt.

Napjainkban Valentin-napon a szerelmesek virággal és apró ajándékokkal kedveskednek egymásnak.

A februári virágajándékozás a 3. században élt Szent Valentin, Terni püspöke nevéhez kötődik. Az uralkodó, II. Claudius megtiltotta a nősülést a fiatal férfiak számára, mert úgy vélte, hogy a nőtlen férfiakból jobb katona válik, mint azokból, akiknek családjuk van. Valentin úgy gondolta, hogy ez a döntés káros a fiatal férfiaknak, ezért titokban összeeskette a szerelmeseket, még a katonákat is. A friss házasokat a saját kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg.

Amikor II. Claudius rájött az árulásra, bebörtönözte a papot. Valentin a hite erejével, imáival visszaadta a börtönőre vak lányának a látását. Kivégzése előtt üzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: ”A Te Valentinod.” – Ez a Valentin-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata.

Szent Valentin

Szent Valentin

A legenda évszázadokon át fennmaradt és a 14. században Valentin a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált. Az olaszországi Terni város bazilikájában található sírjához napjainkban is ezrével érkeznek fiatalok, hogy itt jegyezzék el egymást ezen a napon.

Angliában már 1446 óta tartják a Valentin-napot. Az 1700-as években divatossá váltak a Valentin-verseskötetek és a 19. században pedig már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak az emberek. Azóta pedig már szinte a világ összes országában elfogadott ünneppé vált.

Magyarországon 1990-ben a Magyar Virágkötők Szakmai Egyesülete vezette be a Valentin-napot, aminek egyértelmű célja a virágkultúra népszerűsítése és tavaszvárás napjainak megszépítése volt.

Ha idén valami sokkal egyedibb és emlékezetesebb ajándékkal lepnéd meg párodat, mint egy szív alakú párna vagy egy aranyos plüssállat, szívből ajánlom a Sweet Travel Romantikus esti városnéző programját! Az út során luxusautóból tekinthetitek meg Budapest legszebb kivilágított látnivalóit, miközben hűvös pezsgőt kortyolva hallgathatjátok idegenvezetőtök szavait.

Garantáltan örök emlék marad!