Esküvői meghívó

Esküvői meghívó

Esküvői meghívó

Amíg néhány évvel ezelőtt a fehér és ekrü színvilágán kívül mást el sem lehetett képzelni egy esküvői meghívón, addig napjainkban a meghívók világába is begyűrűztek az új trendek.

A színek a szivárvány összes színében játszhatnak, roppant kedveltek az akvarell jellegű díszítések, az elegáns vonalon pedig népszerűvé vált a fekete – arannyal, rosegolddal vagy ezüsttel párosítva.

Mielőtt a konkrét kedvencet kiválasztjátok, nem árt, ha szem előtt tartotok néhány fontos szempontot.

Korábban volt már szó róla, hogy az esküvő stílusának, főbb színeinek minden apró részleten vissza kell köszönniük, ha harmonikus megjelenést szeretnétek. Nincs ez másképp a meghívó esetében sem, sőt! A meghívó átadásával egy kis betekintést nyújtotok a nagy nap hangulatába, ezért különösen fontos, hogy megfelelő gondossággal válasszatok.

Ha van tematikája az esküvőnek, biztosan találtok majd hozzáillő meghívót is, érdemes időt szánni a keresgélésre. A világháló most is a segítségetekre lesz, rengeteg magyar és külföldi gyártó termékei állnak a rendelkezésetekre, de akár magatok is elkészíthetitek, így igazán biztosak lehettek abban, hogy az abszolút egyedi és csak rátok jellemző lesz.

Mikor adjuk át?

A meghívók átadására jó, ha legalább három hónappal az esemény előtt sort kerítetek, hiszen elég időt kell hagyni a vendégeknek a felkészülésre, főleg nyári esküvők esetében, ahol még a nyaralást is ehhez kel igazítaniuk.

De mi is szerepeljen benne?

 • Neveitek
 • Ceremónia helyszíne és időpontja
 • Lakodalom helyszíne és időpontja – ha nem szeretnétek mindenkit meghívni a lakodalomba, akkor értelemszerűen kétféle szövegezést kell tervezni. Régebben divat volt, hogy egy külön kis kártyán hívták meg a közelebbi hozzátartozókat a vacsorára, mára azonban ez már kevésbé elterjedt.
 • Idézet – ha szeretnétek, napjainkban már nem annyira népszerű, mint korábban.
 • Utalhattok arra, hogy nászajándékot vagy inkább pénzt szeretnétek kapni, nagyban megkönnyítitek ezzel a vendégek dolgát is.

 

Meghívott családonként általában egy meghívóval kell számolni. Ha kamaszok, fiatal felnőttek még a szülőkkel élnek, nekik érdemes külön meghívót adni, amivel jelzitek, hogy párjaikat is szívesen látjátok. Ilyen esetekre készíthettek külön, az általános meghívótól eltérő, de azzal legalább színeiben vagy tematikájában harmonizáló, fiatalos formavilágú és szövegezésű meghívót is.

A biztonság kedvéért rendeljetek néhány extra darabot is: előfordul, hogy mégis úgy döntötök, hogy szeretnétek meghívni valakit, akivel korábban nem számoltatok, de meg is sérülhet egy-egy darab.

Ha borítékot is választotok hozzá, tegyétek egyedivé: „bélését” lássátok el a meghívóval összhangban lévő mintával!

Meghívók fajtái

A klasszikus kártya alakú, kinyitható mellet számtalan változatot találni a piacon, ezek közül szemezgettem a teljesség igénye nélkül.

 • Dobozos meghívók: Nagyon látványos megoldás, ha maga a meghívó egy kis dobozzá van hajtogatva. Kibontás után válik láthatóvá a szöveg, a doboz belseje pedig kis dekorációt rejthet.
 • Bonbonosdoboz: A dobozos meghívó továbbgondolása, ahol a kis dobozka néhány szem bonbont vagy más édességet rejt.
 • Palackposta: Tengerparti vagy tengerész stílusú esküvők remek kiegészítője – a meghívó szövegét tartalmazó papírlapot feltekerve kis üvegcsében adhatjátok át.
 • Kis táska vagy bőrönd: Szintén a dobozos meghívó egy változata.
 • Beszállókártya, repjegy, vonatjegy vagy útlevél: utazás tematikájú esküvőkhöz.
 • Legyező alakú meghívó: Különálló papírszeletek – melyek mind az esküvő részleteit rejtik – végükön összekapcsolva, így legyezőszerűen kihajtva válik olvashatóvá szövege.
 • Pop-up meghívó: Kinyitva 3D-ben megjelenő alakzat adja egyediségét.
 • Kaparós sorsjegy: Az érdemi részek lekaparás után lesznek olvashatóak.
 • Puzzle meghívó: Kartonból vagy fából is készülhet, a meghívottak kis tasakban kapják meg és összeillesztés után tudják elolvasni a szövegét.
 • Fából, plexiből vagy üvegből: A hagyományos kártyás meghívó is lehet igazán modern és egyedi.

 

Akár klasszikus, akár modern meghívó mellett döntötök, mindenképp tegyetek el egy példányt magatoknak is, hogy majd idősebb korotokban elővéve visszarepíthessen benneteket életetek egyik legszebb napjára!