Információk

Mikor érdemes szertartásvezetőt választani?

 • Ha igazán személyes hangvételű, személyre szabott, egyedi szertartást szeretnétek
 • Ha olyan napon/időpontban szeretnétek szertartást, amikor az anyakönyvvezető a törvényi szabályozásnak megfelelően nem köthet házasságot
 • Ha álmaitok helyszínére a területileg illetékes anyakönyvvezető nem mehet ki

A szertartás feltételei

A szertartásvezetőt nem kötik törvényi szabályozások, mégis van egy feltétele annak, hogy a megálmodott helyen és időben összeadjon Benneteket. A pároktól azt kérem szépen, hogy az esküvő napja előtt legkésőbb egy nappal kössenek házasságot hivatalban, anyakönyvvezető előtt.

(Néha lehetnek kivételes esetek, erről előzetesen egyeztetünk.)

Mi a különbség az anyakönyvvezető és a szertartásvezető között?

Bár a különleges helyszínen, vagy időpontban tartott egyedi szertartások egyre népszerűbbek, érdemes tisztában lenni néhány dologgal kapcsolatban. A legfontosabb talán az, hogy megkülönböztessük a szertartásvezető és az anyakönyvvezető szerepét, illetve hatáskörét. A leglényegesebb különbségeket az alábbiakban foglaltam össze.

 

Anyakönyvvezető

 • Az általa kötött házasság hivatalos, államilag elismert. Megtörténtéről hivatalos dokumentumot – az úgynevezett Házassági Anyakönyvi kivonatot – állít ki és a helyszínen át is ad a párnak.
 • A kiválasztott helyszín szabja meg személyét, hiszen csak a területileg illetékes anyakönyvvezető adhat össze Benneteket. Külső helyszínre – bizonyos előírásoknak megfelelően – az anyakönyvvezető kimehet, melynek díja településtől függően akár nyolcvan – százezer forint felett is lehet. Ha például Budapesten egy 5. kerületi szállodában szeretnétek a polgári esküvőt, az esetben az 5. kerületi anyakönyvvezetőt kell felkeresni. Ha nem a területileg illetékes anyakönyvvezető ad össze Benneteket, ez esetben a házasság érvénytelen!
 • A bejelentkezéshez a párnak együtt, személyesen kell megjelennie az anyakönyvvezető előtt. A bejelentkezés után van egy előírt 30 napos várakozási idő, a 31. napon lehet házasságot kötni.
 • A megfelelő dátum és időpont kiválasztása is fontos. Hétköznap munkaidőben többnyire ingyenesen léphettek frigyre, állami ünnepnapokon azonban nem lehet házasságot kötni (pl. jan. 1., márc. 15., aug. 20., dec. 25-26., stb.). Egyes településeken bizonyos időpont után már nem lehet esküvőt tartani (pl. 18:30 az utolsó).
 • A díjszabást több tényező befolyásolja: Hétköznap, munkaidőben lehetőség van ingyenes házasságkötésre. Ezt a polgármesteri hivataloknak kötelezően biztosítaniuk kell. Itt általában csak két tanú van jelen a páron kívül. Időtartama rövid, nincs zene, gyertya, stb. Másik opció a hivatal házasságkötő termében megtartott szertartás, meghatározott összegért. Van lehetőség külső helyszínes esküvőre is, viszont ez általában drágább. Ez esetben mindenről a pár gondoskodik, az anyakönyvvezető csak kimegy a helyszínre, hogy megkösse a házasságot.
 • Az anyakönyvvezető Magyarország címerével ellátott háromszínű szalagot visel.

 

Szertartásvezető

 • A szertartásvezető által vezetett házasságkötés nem hivatalos, hanem egy jelképes ceremónia, ami teljesen a Ti igényeitekhez van szabva. A szertartás a Ti elképzeléseitek szerint valósul meg.
 • A szertartásvezető bárhol köthet házasságot, földrajzi korlátok nincsenek.
 • A bejelentkezésre sincs megkötés, ugyanakkor érdemes több hónappal előre egyeztetni a szertartásvezetővel.
 • A szertartásvezető bármely napon és időpontban, ünnepnapokon is tarthat szertartást. Napfelkelte, naplemente, éjfél sem akadály!
 • A díjszabás Az én esetemben az alábbiak szerint történik a kalkuláció: szertartásvezetés alap díja + esetleges útiköltség.
 • A szertartásvezető is viselhet szalagot, de ezen nem lehet címer. A szertartásvezető esetében a szalag viselése nem kötelező, a pár igénye szerint történik.

Hogyan fogjunk bele a szertartás megtervezésébe?

Első körben azt javaslom, hogy beszéljünk meg egy kötelezettségektől mentes személyes (vagy virtuális) találkozót, és ha mellettem döntötök, akkor egy még izgalmasabb résszel folytatjuk, amikor is egyeztetünk a szertartás minden apró részletéről.

Elmesélhetitek megismerkedésetek történetét, emlékezetes momentumait, hogy a szertartás igazán Rólatok szóljon.