Mézeshetek

Mézeshetek

Mézeshetek

E szép csengésű szót napjainkban a nászút szinonimájaként használjuk, kialakulásakor azonban merőben más jelentéssel bírt.

Jelentésének valódi eredetét ma már homály fedi, számtalan verzió létezik azonban rá, így ezek közül szemezgettem ma.

4000 évvel ezelőtt Babilonban bevett szokás volt, hogy az esküvő után a menyasszony apja újdonsült vejét egy hónapig itatta. Az ital mézből készült sör volt, innen származik az angol “honeymoon” (mivel a babiloniak holdhónapot használtak), illetve a magyar “mézeshetek” kifejezés.

Más nézetek szerint a fiatalasszonyok itták a mézsört az esküvőjük után,  mert úgy vélték, hogy növeli termékenységüket. Egyébként joggal, mert a méz aszparaginsavat és E-vitamint tartalmaz, melyek jó hatással vannak a női szervezetre.

Samuel Johnson, XVIII. századi író, filozófus megfogalmazásában a mézeshetek a házasságkötést követő első hónap, amikor nincs más, csak gyöngédség és gyönyör. Persze már az 1700-as években is tudták, hogy ez az időszak nem tarthat sokáig, hiszen a Hold (honeymoon – mézes hold) állandó változásaihoz hasonlították a szerelmesek érzelmeit: telik, fellángol, fogy, elhamvad.

A néprajzi kutatások amellett szólnak, hogy a „mézeshetek” kezdetben valóban mézes heteket jelentettek. A mezőgazdaság fejlődésével, a növénytermesztés és állattenyésztés térhódításával az emberek egyre elfoglaltabbak lettek. Természetes volt, hogy a mezőgazdasági munkák idején nem tarthattak nagyszabású ünnepségeket, így esküvőket sem. Vallási és praktikus okokból tehát az esküvők nagy része a nyári napforduló idejére, a vetés és az aratás közé került. Ezekben a hetekben gyűjtötték be először a mézet is, így ez az időszak tényleg mézes volt.

Akárhonnan származik is a kifejezés, az biztos, hogy utazásról nincs szó benne. A világ azonban sokat változott, lassan kialakult a nászút szokása. Tudtátok, hogy kezdetben az esküvőn meg nem jelent, távolabbi rokonokat, barátokat látogatta meg az ifjú pár útja során? Következő blogbejegyzésemben a nászút kérdéskörét járom majd körül, érdemes lesz azt is elolvasnotok!