Nászút

Nászút

Nászút

Annak ellenére, hogy a jelenlegi helyzet nem kedvez az utazásnak, én nagyon bízom abban, hogy hamarosan visszaáll minden a rendes kerékvágásba és újra lehetőségünk nyílik utazni is. Most a nászútról hoztam érdekességeket.

A nászutazás (bridal tour) a 18. századi Angliában, a felső társadalmi rétegek körében vált szokássá. Innen terjed el Amerikában és Európában is, ahol a nászút formájának és céljának elsődleges alakítója az angliai példa volt. A 19. század elején az ifjú házasok még részben az esküvőn meg nem jelent, távolabbi rokonokat, barátokat látogatták meg útjuk során. A turizmus és infrastruktúra fejlődésével, a szabadidő megjelenésével párhuzamosan vált maga az utazás és annak helyszíne egyre fontosabbá.

A 19. század során Európa legtöbb országában az angliai minta alapjain (francia vagy olasz út, fürdőhelyek, tengerpart, hegységekben található kirándulóhelyek felkeresése), a polgárosodás folyamatába illeszkedve terjedt el a nászutazás, mely a társadalom középső és alsóbb rétegeiben csupán a 20. század közepétől vált általánossá.

A nászút minden pár életében az egyik legboldogabb időszak, élményét semmi mással nem lehet összehasonlítani. Érdemes mindenképp időt és – persze a lehetőségekhez képest – pénzt szánni rá, hiszen nemcsak az esküvő okozta, és annak szervezésével járó fáradtságot tudjátok kipihenni segítségével, hanem életre szóló emlékeket is szereztek, az út során készült képeket pedig az unokáitoknak is mutogatjátok majd.

Néhány tanács, amit érdemes átgondolni:

  • Az úti cél kiválasztásánál jó, ha közösen döntötök. Ha nem tudtok megegyezni, akkor írjatok listát mindketten azokról a helyekről, ahová szívesen mennétek és vessétek össze azokat!
  • Az utazást érdemes a lakodalom után egy-két hónapon belülre tervezni, ekkor még friss az esküvő élménye bennetek.
  • Minél előbb kitűzitek az időpontot és elkezditek a szervezést, annál kedvezőbb ajánlatokat találtok, így a költségvetés is karcsúbb lehet. Ha segítségre van szükségetek a szervezésben, vagy foglalásban, vagy csak nézelődni szeretnétek, klikk ide.
  • Lényeges, hogy hol szálltok majd meg és milyen típusú ellátást vesztek igénybe. Ha all inclusive ellátást választotok, akkor tényleg semmivel nem kell törődnötök, viszont a helyi éttermek felfedezése is roppant romantikus időtöltés.
  • A költségkeret meghatározásánál mindenképp gondoljatok arra, hogy nászutatok csak egyszer van az életben, ne spóroljatok meg semmi olyat, ami meghittebbé teheti az élményt!
  • Az út során hagyjátok a szobában az okostelefonokat, kéz a kézben induljatok el felfedezni a várost, a tengerpartot, pezsgőzzetek a naplementében, tévedjetek el a macskaköves utcák kavalkádjában, legyetek romantikusak, és élvezzétek ki az út minden pillanatát – talán utoljára, mielőtt közös életetek napi mókuskereke beindul!

Noha az ideális nászút minden párnak más és más, erre a területre is begyűrűzni látszik egy – mindenképp megfontolandó – újítás, honnan máshonnan, mint a tengerentúlról.

Az új trend szerint a jól ismert honeymoon helyett a mini-moons, azaz a mini mézeshetek fogalma van terjedőben. Ez azt jelenti, hogy az ifjú pár csak egy kisebb pihenésre, esetleg hosszú hétvégére utazik el közvetlenül az esküvő után, a „nagy nászutat” pedig későbbre halasztják, vagy felosztják több kisebb utazásra az év során.

Ez minden szempontból kedvező, hiszen manapság a legtöbben nem engedhetik meg maguknak a több hetes távollétet a munkájuktól, emellett pedig egy későbbi időpont arra is lehetőséget ad, hogy immár frissen, kipihenten vethessétek bele magatokat a kalandokba. Időközben pedig még plusz pénzt is gyűjthettek az útra.

Nászútra manapság már nem csak a fiatal házasok mennek, hanem a házassági évfordulójukat ünneplő házastársak is. Tegyétek szebbé ezeket az alkalmakat, menjetek el kettesben valahová, legyetek minden évben – de legalább a nevezetes évfordulókon – nászutasok!